طبق گزارش برنا، مطالعهای با عنوان «بررسی اثرات محافظتی صمغ گیاه سقز در مدل حیوانی آلزایمر القا شده توسط آلومینیوم کلراید در موش صحرایی نر»، که تحت نظر دکتر سمیرا شیرویی در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شده است، نشان داد که صمغ بنه کوهی با دوز ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم بیشترین تأثیر ضدآلزایمری را از خود نشان میدهد.
آلزایمر به عنوان یکی از رایجترین اختلالات عصبی در جوامع انسانی شناخته میشود. صمغ بنه کوهی که دارای خواص محافظتکننده عصبی و اثرات آنتیاکسیدانی است، به عنوان یک درمان کمکی برای مقابله با اختلالات عصبی و آلزایمر مورد توجه قرار گرفته است.
صمغ سقز از درخت بنه کوهی به دست میآید.
، که نام علمی آن Pistacia atlantica است، عضوی از خانواده پسته (Anacardiaceae) بوده و در مناطق مختلف از جمله جزایر قناری، سواحل دریای مدیترانه، سوریه، ارمنستان، ترکیه، عراق، پاکستان، افغانستان و ایران یافت میشود.
برای استخراج سقز، در فصل برداشت (تیر و مرداد)، جمعآوریکنندگان به جنگلها میروند و با استفاده از پیالههای گلی به نام "کوچله"، شیره درختان بنه کوهی را جمعآوری میکنند. آنها زخمهای افقی کوچکی روی تنه درخت ایجاد کرده و شیره سقز را به درون پیاله هدایت میکنند. این فرایند که نیاز به دقت و تجربه دارد، بهطور ماهرانه توسط جنگلنشینان انجام میشود.